Çocuklarda Uyku Nasıl Olmalı ?

Fonksiyonel tıp bakış açısında, koruyucu hekimlikte en önemli yere genellikle bağırsak sağlığını koyuyoruz fakat onun kadar önemli ve çoğunlukla ailelerin endişelendiği bir diğer önemli konu da uyku.

Uyku önemli çünkü uykuyla beraber vücudun hormonal dengesi, bağışıklığın güçlenmesi ve büyüme sağlanıyor. Ayrıca uyku çocuğumuzun öğrenmesi, davranışı, mental ve fiziksel sağlığı ile birebir ilişkili. Özellikle yetersiz uyku çocuklarda dikkat dağınıklığı, öğrenme problemleri, hayat kalitesinin düşmesi, sakarlık, agresyon gibi sorunlara yol açabiliyor.

Yine süresi kısa ve kalitesi düşük bir uyku hipertansiyon, obezite, diyabet gibi hastalıklarla da ilişkili.

İyi ve kaliteli bir uykuda salgılanan melatonin sayesinde stres hormonu olarak bilinen kortizolün düşmesi sağlanıyor böylece çocuğumuzda gün içinde stres düzeyi de azalıyor

Daha iyi bir uyku ve daha iyi bir dinlenme için yapılacaklar arasında ilk sırada bir uyku rutini oluşturmak geliyor. Aynı saatte uyuyup uyanmak önemli ve bunu çocuğumuzla okul harici günlerde de yapmalıyız. Çocuğumuzun odasında elektronik cihazlar olmamalı, oda minimal döşenmiş ve pastel renklerle boyanmış olmalı.

Uykudan bir saat önce elektromanyetik eşyalar ile ilişki kesilmeli. İyi bir uyku kalitesi için uyarıcı olan şeylerden hem gün içinde hem de uykuya yatmadan önce uzak kalmalıyız. Yine uyumadan bir saat önce yeme içme ve gece beslenmelerinin olmaması gerekiyor. Ayrıca uyumadan önce enerji arttıracak fiziksel aktiviteler de yapılmamalı.

Kendimiz ve çocuğumuz için özellikle öğlen saatleri sonrası kafein içeren, çikolata çay kahve gibi paketli ürünlerin tüketilmemesi gerekiyor

Tüm bunlara dikkat ederek sağlayacağımız bir uyku hem kendimizin hem de çocuğumuzun bağışıklığını güçlendirir, hastalıklara karşı korur.