İştahsız Çocuk

İştahsız Çocuk

Çocuğunuz, bebeklikten çıkıp 1 yaşını geride bıraktığı sırada iştahındaki azalma dikkatinizi çekebilir. İlk 1 yaş içinde hızla büyüyen bebeğiniz, artık hızlı büyüme dönemini geride bırakmış, kalori gereksinimi azalmıştır. Bu nedenle, eskiden yediği kadar yememeye başlar. Bu durum, çoğu zaman anne babaları endişelendirir, çocuklarının zayıf düşeceğinden büyüyemeyeceğinden korkarlar. ‘İştahsız çocuk’ tanımı, biz çocuk doktorlarının sık karşılaştığı yakınmalardan biridir. Aslında iştahsız denilen çocukların çoğu, eğer bir ateşli hastalık, kansızlık, parazit gibi organik neden yoksa, anne babanın istediği kadar yemeyen, yanlış beslenme alışkanlıklarından etkilenmiş çocuklardır.

Çocuk Beslenmesinde En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Aç olmasa da çocuğu yemeye zorlama: Çocuk kendi kişiliğini, bağımsızlığını kanıtlamak ister. Acıktığını veya doyduğunu anlayabilir. Onu zorlarsak, normal açlık / tokluk düzenini kuramaz. İleride yanlış beslenmeden kaynaklanan sorunlar yaşayabilir.


İstemediği gıdaları zorla yedirmeye çalışma: Büyüklerin olduğu gibi çocukların da sevmediği yiyecekler olması normaldir, onun beğenilerine saygı duymalıyız. Temel gıda gruplarından bazı yiyecekleri tüketmesi yeterlidir . ( Örneğin, peynir sevmez ama süt veya yoğurttan gereksinimini karşılar ) Çocuklar, her gün dengeli beslenmezler, bazı gün çok iyi yerler, bazı gün de adeta bir lokma ile günü geçirirler. Sonuçta, eğer büyümesi normalse, gün içinde koşup oynayacak enerjiyi buluyorsa endişeye gerek yoktur.


Çocuğa yanlış örnek oluşturma: Çocuklar, ailedeki beslenme alışkanlıklarından etkilenirler. Süt içmeyen bir anne babanın çocuğuna süt içirmesi veya kendisi kola içerken çocuğa yasaklaması zor olacaktır. Evdeki sağlıklı, dengeli beslenme alışkanlıkları hemen değilse de bir gün mutlaka çocuğun tercihlerinde etkili olacaktır.


Fazla süt veya meyve suyu ile iştahın kapanmasına yol açma: Süt, meyve suyu gibi sıvı gıdalar çok miktarda, özellikle öğün öncesinde tüketildiğinde çocuğun iştahını kapatacaktır. Ayrıca, aşırı süt tüketiminin sonucunda anemi gelişip, bu da iştahsızlığa neden olabilir.


Çocuğa erişkin porsiyonu sunma: Çocukların yiyebilecekleri miktar sınırlıdır, büyüklerin porsiyonları onlara uymaz. Kendisinin yiyebileceği kadarını tabağına almasına izin vermek, onun alabildiği miktara saygı göstermek uygun olacaktır.


Gıdayı ödül veya ceza olarak kullanma: Eğer, çocuğa ‘ Sebzeni bitirmeden tatlı yiyemezsin’ derseniz, onun alacağı mesaj, sebzenin ancak sonunda bir ödül varsa yenebilecek kötü bir şey olduğudur !


Olumsuz davranışı pekiştirme: Çocuklar, bazen de büyüklerin dikkatini çekmek için yemekteki olumsuz davranışları kullanabilirler. Çünkü, iştahsızlık her zaman anne babanın dikkatini çeker! Eğer, bu tuzağa düşerseniz, çocuğunuz dikkat çektiği için bile iştahsız olabilir. Özellikle sofrada, onun yemedikleri hakkında yorumlar yapmaktan, ısrarcı olmaktan kaçınmak doğru olacaktır.

Optimized with PageSpeed Ninja