Obez ve Şişmanlığa Fonksiyonel Yaklaşım

Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile obezite sorununu değerlendirdiğimizde ve bütünsel baktığımızda  öncelikle çocuğumuzun neden kilo aldığı sorusuna odaklanıp altta yatan kök nedeni bulmalıyız. Bunu tespit edebilmek için çocuğun ayrıntılı öyküsünü dinlemek gerekiyor. Örneğin nasıl doğduğu, doğum esnasında olanlar, doğumundan bu yana geçirdiği hastalıklar, mevcut sağlık durumu, anne ve babanın hastalıklar açısından taşıdığı risk faktörleri, ruhsal durumu, ek gıdaya nasıl geçildiği, ne ile başlandığı gibi bir çok soru çocuğumuzun yemek ile kurduğu ilişkinin anlaşılmasına ve şişmanlık ya da obezitenin altında yatan kök sebebin bulunmasına yardımcı olacaktır. 

Obezite ya da şişmanlık çocuğumuzun ileriki yaşları için de önemli sorunları beraberinde getiriyor. Örneğin kalp hastlıkları, yüksek tansiyon, insülin direnci, metabolik hastalıklar, kolesterol yüksekliği, diyabet hastalığı, algılama, odaklanma, kavrama bozuklukları, okul başarısı, öz saygı, özgüven ve sosyallik de düşüklük oldukça sık görülen sorunlar. 

Ayrıca önemli bir diğer nokta da çocuklarda obezitenin yetişkinlerde olduğu gibi ilaç ya da cerrahi tedavisinin olmaması. 

Bu nedenle çocuklarda artan obeziteyi önlemeli ve çocukları korumalıyız bunun için yapılabileceklerimiz; 

   1-Yaşama bakış ve yaşam tarzı değişikliği 

      2-Davranışsal değişiklikler; örneğin  yemek ile kurulan ilişkinin düzenlenmesi ve mevcut alışkanlıkların değiştirilmesi 

      3-Beslenme düzenlenmesi; karbonhidrattan zengin sofraların yerinin sebze ve meyve  içeren  dengeli ve kalorisi az besinlerle değiştirilmesi 

     4-Fiziksel aktivitenin arttırılıp ekran başında geçirilen sürenin kısaltılması, aktivite ter atacak kadar yapılmalı günden güne miktarı arttırılmalı 

Çocukların yetişkinliklerini fonksiyonel tıp bakış açısıyla koruyacağız.

Optimized with PageSpeed Ninja