Çocuklarımıza ne zaman prebiyotik probiyotik postbiyotik desteği kullanmalıyız?
Öncelikle hepimizin bildiği gibi probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan bağırsak sağlığına katkıda bulunan ve bizimle yaşayan canlı mikroorganizmalar, prebiyotikler ise bu canlı ve faydalı mikroorganizmaların çoğalmasında katkıda bulunan besin maddeleridir. Postbiyotiklere gelirsek bunlar da probiyotik bakterilerin ürettiği sağlığımıza önemli ölçüde katkıda bulunan metabolik yan ürünlerdir.
Bağırsaklarımızda her şey yolunda gidiyor ve dengede ise burada yaşayan bakteriler bizleri enfeksiyonlardan korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, alerjik hastalıklardan korur, bebeklerde kolik belirtilerinin yatışmasına yardımcı olur, yine uyku kalitesini arttırır, D vitaminin üretimine yardımcı olur ve kolesterolü dengeleyerek kalp sağlığına yardımcı olur.
Bizler genel olarak çocuklarımız ishal geçirdiğinde antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında alerjik hastalıklar varlığında otoimmun ve kronik hastalıklarda kabızlık, obezite, çölyak gibi bir çok durumda probiyotik ve prebiyotik kullanımını öneriyoruz.
Fakat bunları takviye olarak kullanmak yerine bağırsak sağlığını korumak için yine ilk yapılması gereken şey çocuğumuzun beslenmesini değiştirip dengelemek olmalı. Özellikle probiyotik ve prebiyotikten zengin gıdaları örneğin; muz, elma, yoğurt, turşu, kefir, elma sirkesi, soğan, sarımsak gibi gıdaları beslenmelerine ekleyerek bunu sağlayabiliriz.