Probiyotik Nedir?
Son günlerde bebek mamalarıyla, yoğurt gibi bazı gıdalarla ‘ Probiyotik ‘ kelimesi sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Probiyotik içeren gıdaların ne anlama geldiğini bilmek için, önce vücudumuzun normal bakterilerinden haberdar olmalıyız. Evet bakteriler, her zaman zararlı varlıklar değillerdir. Bazı türleri hastalıklara yol açar. Ama aynı zamanda, vücudumuzda bizimle barışık yaşayan pek çok dost bakteri türü de mevcuttur. Bunlar, hastalık yapan ( patojen ) bakterilere karşı bizi savunurlar.
Bağışıklık sistemimizin parçası olarak enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olurlar. Ayrıca, bağırsakta bazı vitaminlerin sentezini, sindirimin normal işleyişini, gıdaların emilmesini sağlarlar. İşte probiyotikler de bu dost bakterileri içeren gıdalardır. Günlük yaşamda geçirdiğimiz hastalıklar, antibiyotik kullanımı gibi bazı nedenlerle vücudumuza dost olan barsak bakterileri azalmaktadır. Böylece ortam patojen bakterilerin çoğalmasına uygun hale gelmekte, bu kayıp yerine konmazsa başka problemler ortaya çıkmaktadır. Örneğin, çoğu anne antibiyotik tedavisi sonrasında bebeğin altında pişik oluştuğuna veya ishal başladığına tanık olmuştur. Bu gibi durumlar, vücuttaki hassas dengelerin bozulmasının sonucudur. Son yıllarda, probiyotikler oldukça popüler olmuş ve probiyotik içeren gıdalarla ilgili pek çok çalışma yapılmıştır.
Bunların sonucunda, probiyotik gıdaların ishal veya kabızlıktan kurtulmada, antibiyotik ishalinin süresini azaltmada, hatta çocuğu egzama, astım gibi alerjik hastalıklardan korumada etkili olduğu gösterilmiştir. O halde; çocuğunuz sık sık hastalanıyor, sık antibiyotik kullanması gerekiyor, bağırsakları iyi çalışmıyor veya alerjik bir bünyesi varsa probiyotik gıdaları günlük diyetine eklemek yararlı olacaktır. Mama ile beslenmesi gereken bebeklerde de probiyotik içeren mamaların seçimi iyi bir tercihtir.
(Anne sütü alan bebekler ise zaten çok şanslılar, çünkü onların bağırsaklarında bu yararlı bakteriler bol miktarda bulunmaktadır.)